En annerledes dag på jobben (eller CK gjør ting han ikke kan)

I SAS i Sverige har man i noen år hatt en ordning som kalles “walk-a-mile”, der man oppfordres til å ta en dag og gå sammen med en kollega i en annen avdeling og se hvordan de jobber og hvordan han/hennes arbeidsdag er. Tanken er at man skal lære litt om andres hverdag og få en større forståelse både for kollegers jobb og for hvordan selskapet opererer generelt. Da min sjef kom med oppfordringen var jeg ikke sen til å melde meg som cabin crew!

CK serverer kaffe i 33.000 fot

  

Mandag 11. oktober fikk jeg dermed en helt annen dag på jobben enn vanlig. 07:00 var jeg klar for briefing med “mitt” crew - Air Purser (AP) Ellen og hennes crew Stine og Josefine. Utstyrt med serveringsjakke (den lyse) med skilt med “trainee” på, og ellers min mørke dress og mørke slips (jeg fikk ikke stille i uniform av sikkerhetshensyn) skulle jeg følge Ellen hele dagen, og Stine og Josefine var også med oss på alle fire legs. Dagens plan var Oslo-København-Oslo + Oslo-Bodø-Oslo

Avgang Oslo 08:20 on time, etter at vi hadde sjekket kabinen. Jeg fikk servere frokost og brød, pluss kaffe og te i Economy Extra. Det gikk overraskende bra, etter en superkort briefing.

Vel nede på bakken i København, gikk jeg walk-around med kapteinen mens cleaning tok seg av maskinen. Deretter var det å ønske påstigende passasjerer velkommen ombord. Så var det safety-demo (som fikk min ene kollega til å brekke av latter….) og off til Oslo med ganske få passasjerer i Economy Extra. Lett måltid, kaffe og te (som jeg nå fikk ansvar for å brygge). Forsøkte oss på litt tax-free salg, passet på et par uledsagede barn (kjent som UM’er på flyspråk) og  delte ut litt gaver til barna. Landing på Oslo Lufthavn fikk jeg i cockpit med flott utsikt – de har kanskje et trangt kontor der foran, men utsikten er det ingenting å klage på!

Vel fremme på Oslo Lufthavn tok vi farvel med cockpit-crewet og “vår” Boeing 737-700 og gikk til Crew-basen for en liten lunch og litt slæppis før neste flight.

Neste flight var Oslo-Bodø, en lengre flight med et annet servicekonsept enn København. Her gikk vi gjennom kabinen og sjekket at det ikke lå ting i setelommene eller hattehyllene, før vi slapp på seks UM‘er (blant annet de to jentene vi hadde med fra København) og en rullestol. Så var det å stille seg foran i døren og ønske alle velkommen sammen med AP Ellen (og denne gang var det stinn brakke). Ny safety-demo (som gikk bedre denne gangen). Så var det kaffe/te-brygging (og jeg gjorde dagens første bommert og tok kaffe i tekannen! (en kardinalsynd for en hver tedrikker og jeg skammer meg…), men nå vet jeg at kaffekannene har små røde merker mens te har små hvite (se etter det på neste SAS-flight). Med fulllastet vogn var det ut og selge sandwicher, ciabatta og varm pizza, og etter en liten bommert fikk jeg teken på betalingsterminalen også! Men, at man skal gi passasjeren en serviett under glasset/koppen bommet jeg på ganske ofte….

Vel oppe i Bodø var vi litt sene inn på grunn av motvind nordover, og jeg trodde det skulle holde hardt å snu på 25 minutter (det er ikke cleaning innenlands, så vi måtte rydde kabinen før neste flight) – men alle sto på og vi fikk alle pax ombord og push-back før tidtabell! Så var det samme rutine ned – safety-demo satt nå! Kaffe/te servering og salg av mat og drikke sørover også, leker til barna og et par runder med kaffen (og nei, jeg sølte ikke på noen!). Vel nede i Oslo tok cockpit-crewet 737′en videre til Bergen, mens cabin (inkludert undertegnede) logget av og tok kvelden.

En veldig interessant dag, som har gitt meg mye læring og kanskje litt mersmak. For meg som sitter på et kontor det meste av tiden var det lærerikt å se hvordan cabin crew jobber, og lære om de utfordringene de har i hverdagen. Selv om jeg egentlig visst det, var jeg overrasket og imponert over den konstante fokuseringen på sikkerhet først som besetningen viste. Det er en profesjonalitet og et sterkt ønske om å ta godt vare på våre felles kunder som preget måten de jobbet på. Samspillet mellom kolleger som aldri har jobbet sammen før, og som kanskje ikke ser hverandre på flere år var også noe som var interessant å observere – en helt fremmed tanke for oss som tilbringer hele arbeidsdagen med de samme kollegene hver dag.

Tusen takk til Crew-base Oslo som ga meg muligheten, og til Ellen, Stine og Josefine som tok godt vare på grønnskollingen fra hovedkontoret. Jeg synes jeg klarte meg ganske greit etter hvert, og ser dere meg sitte på 17A på en Stockholms-flight, og dere trenger en ekstra hånd til å servere kaffe og te, så grip gjerne talk i meg – jeg hjelper gjerne til!

Det var veldig lite applaus å få….

Pin It
This entry was posted in SAS and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to En annerledes dag på jobben (eller CK gjør ting han ikke kan)

 1. Her var det mange “fremmedord” du. Har blitt skikkelig dreven flyvert.

  • CK says:

   Teksten var opprinnelig skrevet for “intern” bruk – jeg får endre litt på ordlyden så “vanlige folk” kan forstå også, kanskje?

 2. Line Kamhaug says:

  Det kunne være en god idé

 3. Pingback: Sosiale medier med høytflygende kolleger | Scanair.no // CK's flyblogg

 4. Pingback: Tea time in the air – British Airways med nytt tekonsept | Scanair.no // CK's flyblogg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


− five = 3

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>