Plane-spotting i appenes tid

Jeg er en skikkelig airline-geek, og har drevet med planespotting og fotografering av fly siden jeg gikk i 6. klasse! På ungdomsskolen tok jeg gjerne 31-bussen ut til Fornebu, enten alene eller med en kompis, og tilbrakte noen timer eller en hel lørdag eller søndag ute på enden av rullebanen på Fornebu. Vi hadde sekken full av mat og drikke, kikkert, kamera og ikke minst – listen over ankomster og avganger. Denne var grei å ha for å vite hva som kom av trafikk i løpet av dagen. Back in tha day, på 80- og 90-tallet, ble denne listen til ved å skrive av fra oversikten over ankomster og avganger fra text-tv! Det var en lang og tidkrevende prosess og listen ble ofte feil og den var jo ikke akkurat oppdatert.  

I løpet av 20 år med planespotting har ny teknologi gjort livet som planespotter enklere. Ikke bare er det slutt på å måte huske å ha med nok film – og passe på at det ikke ble slutt på filmen nettopp når det kom noe spennende, jeg har gått glipp av mange blinkskudd mens jeg har byttet film – men det har også blitt enklere å få listen over flybevegelsene. Et stort fremskritt var det når man kunne gå inn på osl.no og printe ut listene! Med utskrifter fra osl.no og senere live ankomst og avgangstider på wap ble det enklere å få med seg alt, og helst ikke gå glipp av noe. Dessverre var det fremdeles alltid noe som glapp – fraktere, biz-jets og en del charter fantes ikke på listen.

Det er dessverre ikke så ofte jeg får tid til å henge ved gjerdet på flyplasser lenger og ta bilder og kjenne “the smell of jetfuel in the morning”, men av og til åpner det seg en mulighet. Nå er det slutt på å printe ut lister! Live info finnes på de fleste flyplassers web- eller mobilsider, og utstyrt med en smart-phone er det knapt den info som ikke finnes tilgjengelig. Og om ikke det holder, finnes det også en del smarte apper, som for eksempel FlightRadar 24 Pro. FlightRadar 24 finnes også i en gratisversjon, men med pro kommer blant annet augmented reality som gjør den ekstra sweet!

Screenshots fra FlightRadar24 Pro for iPhone, med kart over OSL og augmented reality lengst til høyre

Det er bare å følge med på kartet hvilke fly som ligger i holding og som er på vei inn til flyplassen, og med augmented reality i tillegg er det slutt på å stå og lure på hvilken maskin det egentlig er som er på vei der borte i hoertisonten - det er bare å holde iPhonen opp mot himmelen og FlightRadar24 Pro forteller deg hvilken flight det er. Et lite klikk på fly-ikonet, og informasjon om flyselskap, type og registrering kommer opp. Genialt for enhver nerd!

FlightRadar24 Pro til iPhone og iPad koster 17 kroner i AppStore og kan lastes ned via ikonet til venstre. Appen finnes også for Android og koster ca 30 kroner i Android Market. Enjoy!

Karakter:     (av seks)

This entry was posted in Apps, Flyfreak and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


− 5 = three

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>