Tweet fra 33.000 feet!

Wifi er over alt snart – hjemme, på kontoret, på hoteller, på Flybussen, på Flytoget (kinda, sorta) og nå også ombord i fly. SAS var et av de aller første flyselskapene i verden som fikk installert internett ombord – allerede i 2004! Dessverre var SAS litt for tidlig ute, og manglende interesse fra andre flyselskaper gjorde at leverandøren, Connexion by Boeing, la ned driften i 2006.

Höttur Viking med "badekar" på taket

Etter lang ventetid, ble endelig første SAS-fly med Panasonic xConnect  – Boeing 737-800 Ln-RCX Höttur Viking – satt i drift i romjulen 2011. Etter at første maskin er i drift, er planen at 10 maskiner (alle 737-800) skal være utstyrt med wifi innen sommeren 2012, og hele flåten innen 2014. For de som ikke er fullt så flynerder at de kan se forskjell på SAS-flyene, så er fly utstyrt med wifi lett gjenkjennelige på antennen (som ser ut som et badekar snudd opp-ned) på taket, bak ved halen.

SAS sitt system for å tilby Internett ombord leveres av Panasonic, og avviker fra det systemet som en del andre selskaper bruker på flere områder. Først og fremst leveres netttilkoblingen på SAS sine fly over satelitt (ku-band), mens andre systemer er basert på bakkestasjoner. Dette gjør at du ombord i et SAS-fly har dekning uansett om du flyr over land eller over havet. Den aller første live-tweet vi registrerte fra en kunde – tilfeldigvis (eller ikke?) Sparebank1s Christian Brosstad – kom nettopp fra en lang strekke over havet – fra rett utenfor Nord-Afrika på vei til Las Palmas nå i romjulen.

Skiltet i gate som forteller at her er det internett ombord

Selv fikk jeg gleden å teste wifi ombord på en morgenflight til Stockholm mandag 9. januar – og ja, jeg innrømmer at jeg booket meg om fra 07:00 til 07:45-flyet for å reise med nettopp Höttur Viking….  Allerede ved gate er det tydelig for alle passasjerer at dette er en flight med wifi  – et stort skilt forkynner at dette er en flight med wifi ombord. Det samme budskapet gikk igjen på klistremerker på alle seteryggene, og i alle setelommene ligger en liten informasjonsbrosjyre med kort innføring i hvordan man logger seg på.

Vel oppe i luften, etter at Fasten Seatbelts-skiltet var av og iPhonen var på, var det bare å logge seg på nettet. Pålogging fungerer som det gjør på veldig mange hoteller. Du finner nettet SASWIFI (det er ikke mange å velge mellom der oppe), og går til en webside for å verifisere at du er en ekte person gjennom å fylle i en enkel captcha, og så er du på. SAS-wifi har en hastighet på 12Mbps og under den korte tiden vi var på marsjhøyde rakk jeg å teste både Twitter, Facebook, Wordfeud, mail, nettaviser og Bambuser live (sendte live film fra 33.000 fot!!). Jeg testet også om Apple FaceTime fungerte der oppe (noe som det i prinsipp ikke skulle være noe i veien for da det går over wifi), men det fungerte ikke. Heller ikke posisjoneringstjenester som Foursquare virket i luften.

Alt i alt var det en bra tjeneste, det var enkelt å logge på (husk å tillate cookies!), farten og stabiliteten var god og  – det bare virket! Jeg tok en rask kikk rundt meg, og veldig mange satt med sine smart-phones fremme. I løpet av 2012 kommer det også mulighet til å sende og motta sms og telefonsamtaler (men med de roaming-kostnadene som ligger på tale, tror jeg ingen skal være redd for å sitte ved siden av folk som snakker non-stop i mobil i flere timer – det gjør de i tilfelle kun én gang). Jeg gleder meg til det kommer flere fly i SAS-flåten med wifi ombord – jeg er jo så heldig at jeg har tilgang til Hötturs flyprogram hver dag, så jeg kan tilpasse mine reiser ;-)

Det var ganske lett å finne rett trådløst nett

 

Les mer om wifi på SAS på www.sas.no/wifi

 

 

This entry was posted in Flyfreak, Luftfart, SAS, Sosiale medier and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Tweet fra 33.000 feet!

 1. Richard says:

  Kult! Tro om SAS vil la det framkomme i bookingprosessen hvilke fly som har internett ombord, slik som “konkurrenten” gjør?

 2. ahh…så hyggelig å bli omtalt på bloggen :) Kjempebra at dere har satt i gang med å installere wifi ombord i flyene. Nice :) Også må jeg takke for påskjønnelsen jeg fikk i posten i dag. Nydelig! Takker. Har blogget om det:
  http://christianbrosstad.com/takker-sas-slik-belonnes-den-forste-tweeten-s

  Forsett med den gode jobben :)

  christian

 3. Pingback: SAS tester Instagram – gjør andre norske bedrifter? | Scanair.no // CK's flyblogg

 4. Kristoffer Rivedal says:

  Hvilke registreringer er det som skal få wifi, har du muligheter til å sjekke det opp?

 5. Pingback: – Takker, SAS! Slik belønnes den første tweeten sendt fra et SAS-fly :) #Twitter #SAS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


one × 6 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>