Den nye TV-hverdagen

Da jeg var liten hadde vi én TV-kanal hjemme (hos mormor og morfar hadde de svensk TV også!), og inntil jeg var 6 år hadde vi noe så antikvarisk som svart/hvitt-TV. BarnetTV var klokken 18 hver kveld, og rakk vi ikke hjem til dét … ja, da ble det ikke barneTV den dagen. Da vi fikk videospiller på 1980-tallet kunne vi ta opp tegnefilmer og se dem om igjen. Dét var store greier, og jeg husker at vi hadde etterhvert et anseelig bibliotek med tegnefilmer på videokassetter.

Dagens TV-hverdag er så enormt langt unna det vår generasjon husker fra vår barndom. I dag har vi et enormt utvalg tv-kanaler (det er barneTV halve dagen på NRK Super), og med PVR-boksen på kan vi se det vi vil når vi vil. PVR-boksen har endret hvordan vi se på TV hjemme hos oss. Nå kan vi se programmer som går for sent for hardtarbeidende småbarnsforeldre, vi trenger ikke avbryte middagen for at de søte små skal få med seg barnetv.

Med NRKs nye nettTV-løsningblir TV-programmene fra statskanalen enda enklere t

Nye NRK NettTV er fremdeles i Beta, og de sier de skal lage egne versjoner for nettbrett og mobil, men enn så lenge fungerer webversjonen supert på iPad

ilgjengelig. De aller fleste programmer som er sendt på en av NRKs kanaler ligger tilgjengelig på nett i 7-30 dager. Så, om jeg glemte å sette PVR-opptageren på opptak, er det fremdeles mulig å se programmet på nett-tv. I gamle dager (for 1-2 år siden) betød det at jeg måtte sette meg ved PC’n og se prorgrammet, men med en iPad med AirPlay og en Apple TV kan jeg se programmene rett på TV’n – i full HD! Så, når bursdagselskapet til oldemor dro litt ut på tid, og vi ikke rakk hjem til barnas favorittprogram – Barnas SuperShow – var det bare å finne frem siste epiosode på tv.nrk.no på iPad’en og streame den direkte til TVn. Hvem trenger TV-kanaler med fastlagt skjema?

Trenger vi egentlig TV-kanalene fremover? Er vi egentlig interessert i hva NRK, TV2, FEM eller Canal+ sender når? Er vi ikke egengtlig mest opptatt av det som sendes? Vi vil se Dagsrevyen (men må vi se den kl 19?), og vi vil se favorittseriene våre, vi vil se Mad Men, Boardwalk Empire eller Borgen. Men, når HBO sender andre sesong av Game of Thrones i USA nå, hvorfor skal vi da måtte vente i måneder eller år på at den skal komme på norske kanaler? I de virkelig gamle dager måtte TV-programmer og filmer fraktes fysisk fra utlandet, de måtte tekstes og tilpasses norske forhold. I dag ser mange amerikanske serier enten på DVD, via iTunes (om man har skaffet seg en amerikansk iTunes- konto) eller ulovlig nedlastet fra Pirate Bay. Når skal produsentene av levende bilder oppdage det plateselskapene (til slutt) oppdaget  – at om du gjør det enkelt å laste ned eller streame produktene dine lovlig, ja så gjør folk det. Jeg hadde gjerne betalt for å kunne laste ned filmer og serier – jeg har kjøpt både Tintin og flere andre filmer på iTunes, men utvalget er dessverre fremdeles ganske dårlig på filmer (og serier?) i den norske nettbutikken sammenlignet med hva jeg får om jeg logger meg på som amerikaner.

Nå ser det ut til at redningen kan komme, i form av den amerikanske streamingtjenesten Netflix, som nå etter sigende skal komme til Norge. Også “seriemesteren” HBO skal visstnok også vurdere egendistribusjon i det norske kabelnettet. Hvorfor ikke skippe kabelnettet helt, og åpne for at vi utenfor USA skal kunne se programmene direkte over nettet?

Våre barn vil aldri forstå at vi bare hadde barneTV i en halvtime, nøyaktig klokken 18 og det i svart/hvitt – og deres og vår TV-hverdag kommer i løpet av kort tid til å bli snudd enda mer rundt. Jeg gleder meg!

Pin It
This entry was posted in Teknologi and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


nine + 5 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>