123 blogg_ – boktips for SoMe-interesserte

Den norske bloggosfærens gudfar, Thomas Moen, kjent fra sin egen blogg, Facebook, Twitter, SocialSummer og SofaPrat og foredrag og kursing over hele landet er nå også å finne mellom to stive permer i bokform.

I dag lanserte han boken 123 blogg_ – en enkel og lettlest innføring i bloggingens kunst.

123 blogg_ er befriende fri for diagrammer og figurer! På 74 sider er det to bilder – hvorav det ene er av Thomas selv! Thomas har gjort et genitrekk, nemlig å legge til små QR-koder rundt omkring i boken (ikke for mange, helt passe!) . QR-kodene linker telefonen din rett til korte videoklipp der Thomas sitter i sofaen og utdyper kapittelet litt. Dette gjør boken mer levende, og oppveier til en viss grad at han i 2012 har skrevet en bok blogging på papir! (på den annen side hadde det vært vanskelig å få et signert eBok-eksemplar).

Som Thomas lover i forordet er boken lettlest – jeg har rast gjennom den på én dag – og den er kort. Men, den gjør det det lover – den gir leseren en innføring i blogging, noen tips og triks (det finnes flere små tips og triks i videosnuttene) og inspirerer leseren til selv å prøve seg som blogger. For oss som har blogget en stund gir den også gode tips, og inspirerer til å blogge mer og bedre.

Boken er delt inn i enkle og logiske kapitler, som “Kom i gang”der han dekker tekniske ting som valg av platform og mykere elementer som god bloggskikk og at du som blogger skal tenke på hva du skal skrive om, hvor ofte og til hvem.

I tillegg til tips og triks, har Thomas også lagt inn et knippe gode historier om bloggere som har gjort en forskjell – enten for seg selv eller andre – gjennom bloggingen sin. Disse historiene fungerer godt som inspirasjon og tankevekkere.

Aller best er boken der den stiller leserne spørsmål som de må tenke over før de kjører i gang. Som Jørgen Helland var inne på under tirsdagens bokbad hos Cappelen Damm, er det mye forlatte blogger der ute – blogger som ble statet med store ambisjoner, men som ikke ble fulgt opp og som nå ligger der ute og “forsøpler” cyberspace. Blogging må være gøy, og det synes godt i det ferdige produktet om bloggeren har det gøy eller om det er pliktløp  – det siste er veldig lite interessant. Jeg har fulgt Thomas Moens arbeid med boken, og selv om jeg vet at det har vært slitsomt til tider, kan jeg lese ut av 123 blogg_ at han har hatt det gøy også.

Om jeg skulle peke på noen småting som jeg kanskje skulle ønsket meg i boken, så er det blant annet et register baki boken og noe så old-school som en liste med eksempler på gode blogger i inn- og utland, eller tips til online ressurser som en blogger kunne trenge. Gjerne i forbindelse med det temaet som diskuteres i boken. Det finnes noen, men jeg skulle gjerne sett flere. Kanskje kan vi etterhvert få noe av det på bloggboken.no ?

Har du lest boken til Thomas? Hva synes du? (dette var et tips fra side 17 forøvrig)

Pin It
This entry was posted in Boktips, Sosiale medier, Teknologi and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to 123 blogg_ – boktips for SoMe-interesserte

  1. Bra skrevet Christian! Boken er hva den lover på godt og kort. Men den inneholder alle de ting som jeg selv satt å lette etter for et par måneder som ny blogger. Jeg skulle nå kanskje ønsket meg litt mer eksempler som du nevner og litt mer utbrodrering men så er det det. Tanker og innlegg som ble luftet på dagens bokbad gav meg også mye, og var et godt supliment til #123blogg. @alexandevensen

  2. Thomas Moen says:

    Tusen takk for i går CK, og tusen takk for at du tok deg tid til å anmelde boken min!! Det at du sier så mye hyggelig om den, og kommer med konstruktive tilbakemeldinger setter jeg også enormt pris på! Gleder meg til Social Summer ;)

  3. Godt å se at vi er på samme planet, Christian :) Her er min lille bokanmeldelse:
    http://christianbrosstad.com/bokanmeldelse-123-blogg-boken-som-skulle-vaer

  4. Pingback: Bokanmeldelse – 123 blogg: Boken som skulle vært skrevet for mange år siden!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× eight = 40

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>