Farvel til papiret

Da jeg gikk siste året på BI i 1999, sa min veileder Espen Andersen (aka Espen.com) at han hadde større tro på det papirløse toalett enn det papirløse kontor – som jo var et av de store buzzwords på slutten av 1990-tallet. Laptopen gjorde oss ikke papirløse – faktisk tror jeg vi en periode brukte mer papir! Jeg hadde en sjef i SAS som hadde som (u)vane å printe ut alle mails på papir, skrive notater på dem og gi dem til oss medarbeiderne med oppdrag. Han hadde et sinnrikt system med plastmapper i forskjellige farger – og kom gjerne på møter med en halvmeter høy bunke papirer. Men, han hadde fullstening oversikt! Han visste alltid hvor han hadde alt! Om han fremdeles printer ut alle mails tviler jeg på, og vi har i dag verktøy som gjør papirbruken mindre. Mens det aldri er gøy å lese store dokumenter på en pc-skjerm, så har nettbrettene gjort det enklere å lese dokumenter på skjerm. De siste to årene har jeg ikke hatt noen fast kontorplass, og har hatt kontoret i min SAS retro-bag. Det har satt krav til meg å ha mindre papir med meg, og jobbe mer på skjerm. I sommer gikk jeg også til det skritt å kjøpe meg en Kindle (egen bloggpost om dét kommer…), men avisen (jeg kommer fra et avislesende hjem) har holdt stand på papir, i tilegg til nettavisene.

Da jeg fikk min første iPad for et par år siden, slo det meg med én gang at dette var den store papir-avis-killeren. Men, som med all ny teknologi tar det tid. Selv har jeg fremdeles lest papiravisen, men bruker mer og mer nett. Dert siste året har jeg kjørt Dagens Næringsliv både på papir og elektronisk, og jeg har blitt mer og mer positiv til DNs eAvis, selv om den fremdeles mer eller mindre er en pdf-utgave av papiravisen. Men, det er ikke sikkert det er noen dårlig start. Min svigerfar på over 60 har lenge sverget til eAvisen, og jeg kjente at jeg ikke kunne være noe dårligere. Så, i går tok jeg skrittet ut og sa opp papirabonnementet på DN (iallefall i ukedagene) og gått over til rent elektronisk abonnement på DN. Enn så lenge beholder jeg papiravisen fredag/lørdag – iallefall i en liten stund.

Det som primært har dratt meg fra papir til elektronisk er ikke at den elektroniske løsningen er så god, men at jeg er lei av å bære papiravisene ut i resirk-kassen. Det blir mye papir, og i en travel hverdag med barn, bilkø og mye jobbing på skjerm, er det begrenset hvor og når det passer å sette seg ned og lese papiravisen (med unntak av lørdager – nå som barna har blitt så store at det faktisk er en og annen slot til avislesning i helegen). Leseopplevelsen på en iPad er også relativt god, og det er mulig å sette seg i sofaen (eller på do) å lese avisen på iPad. Å gjøre det samme på en pc-skjerm er utelukket.

Nå ser jeg frem til mindre aviser som skal ut i kassen, og kanskje jeg tilogmed får lest mer nå som avisen alltid er tilgjengelig, enten på iPad eller iPhone.

Pin It
This entry was posted in iPad, Teknologi and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Farvel til papiret

  1. Lenge siden du var alene om det her ja, og lenge siden man begynte å skrive om det, selv om papir-nedgangen fortsatt er en stor nyhet :)

    http://www.kampanje.com/medier/article6182753.ece

    Ha en strålende søndag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


two × = 16

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>