Sommeren med Kindle – en produkttest

Jeg kommer fra en familie som alltid har vært glad i å lese bøker. Modern hadde alltid med seg en stabel pocketbøker på ferie, vi ble lest for før vi skulle sove og bokhyller fulle av bøker hadde vi både i stuen og på barnerommene.

Jeg må innrømme at selv om jeg er glad i ny teknologi, har jeg lenge vært skeptisk til elektroniske bøker, og leseopplevelsen på en iPad har ikke vært noen høydare. For et par år siden kjøpte søsknene mine og jeg en Kindle til modern. Mor er storforbruker av engelskspråklig krim, og etter at hun ikke lenger skulle passe på barna sine lenger på ferie hadde hun gjerne med seg en stabel paperbacks på ferie. Nå er hun veldig glad i sin Kindle, og hun trenger ikke lenger slepe på en haug med paperbacks når hun skal på ferie.

Nå i juli – etter at jeg hadde kjøpt et par tykke bøker på Amazon – sa min elskede kona at nå var hun lei av alle bøkene mine, som tok så mye plass. Var det ikke på tide at jeg begynte på lese elektronisk? Jo, tenkte jeg – så jeg gikk rett inn på Amazon.com og gjorde litt research. Etter å ha kikket på de forskjellige modellene, endte jeg opp med en Kindle Touch med trykkfølsom skjerm (knapper er bare såååå 2002) og wifi (jeg valgte å ikke gå for modellen med 3G ettersom jeg uansett kan koble den til nettet via iPhone) pluss en liten leselampe med klips – teknologien i Kindle er slik at skjermen ikke lyser (som man kanskje skulle tro), og en Kindle fungerer like dårlig i dårlig lys som en papirbok. Alt kom etter noen dager i en liten pakke levert av UPS på døren.

Bok 1.0 og Bok 2.0. Min Kindle er mindre enn en paperback

Amazon har lært av Apple, og det var like enkelt og intuitivt å komme i gang med Kindle som med nyeste iPad. Det var bare å trykke på ON-knappen og jeg var i gang! Det var faktisk hakket enklere enn med iPad3, ettersom min Kindle allerede kom med min Amazon-konto installert. Alt jeg trengte å gjøre var å koble den til det trådløse nettet hjemme og jeg kunne starte å laste inn bøker. Noe jeg også gjorde. Min Kindle Touch kan lagre noe sånt som 1000 bøker – det er ganske mange Billy-bokhyller! I tillegg til de 3GB lagrinsplass jeg har på Kindelen, har jeg i tillegg lagringsplass i skyen til Amazon, slik at bøkene mine aldri går tapt.

Bøker kjøpes kjapt på Amazons Kindle Store og lastes ned på sekunder over wifi. Kindle kan også brukes til å lese pdf-filer, som enten kan overføres via kabel fra pc eller sendes til den “innebyggede” mailadressen. Leseopplevelsen av pdf-filer på Kindle er ikke verdens beste, men det funker.

Den lille lampen jeg kjøpte kom godt med, for som sagt er Kindle like lyssvak som en papirbok. Ute i sollys kommer imildertid eInk til sin rett. Mens iPad’en og iPhonen er nærmest umilig å tyde ute i solen er Kindle helt super ute og faktisk bedre å lese enn en papirbok. Jeg fant etterhvert at det var mer effektivt å lese bøker på Kindle. Det er enklere å holde en Kindle enn en paperback (den kan ligge stille på bordet eller på fanget), og det er lettere å finne tilbake til stedet du sist leste. Ingen flere tapte bokmerker!

Jeg har lest boken til Guy Kawasaki på iPad'en og nå vil Kindle'n synkronisere. Magisk!

I tillegg til å kunne lese bøkene på Kindle’n, og lagret i skyen, kan jeg også lese bøkene mine på Kindle-appen til iPad og iPhone (finnes selvsagt også for Android) . Her en kveld oppdaget jeg noe kult med iPad-appen. Så lenge jeg er på wifi, synkoniseres boken jeg leser med både Kindle og iPad-appen, slik at jeg kan lese sømløst på begge devices (Whispersync kaller Amazon det) . Veldig praktisk om jeg vil lese på sengen uten å bruke det lille lyset mitt (eller om min kjære kone har lånt den lille lampen min for å lese sin (papir) bok).

Både på Kindle og appen kan jeg gjøre overstrykninger og gjøre notater, og jeg kan også  – selvsagt – dele mine highlights på Twitter og Facebook om jeg vil. I tillegg kan jeg, mens jeg leser se hva andre som har lest samme bok har understreket. Dette er med på å gjøre leseropplevelsen mer sosial – og morsom!

Etter å ha hatt min Kindle nå i hele sommer, har jeg blitt glad i den! Den er ikke like fancy og lekker som Apple-produkter – den ser faktisk litt billig ut i plasten sin, men den funker fantastisk! Jeg har ikke testet noen av de norske alternativene (men om noen vil sende meg en så tester jeg den gjerne), og det som taler mot Kindle er at utvalget av norske bøker er heller lite. Inntil norske forlag vil selge bøkene sine i Kindle Store får vi lese norske bøker på papir…

Har du en Kindle? Hva er dine erfaringer? Noen gode Kindle tips?

 

Pin It
This entry was posted in Boktips, Teknologi and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Sommeren med Kindle – en produkttest

  1. NinaIH says:

    Jeg leser bare norske bøker på Kindle (90%). Det er utrolig lett å få norske bøker på Kindle. Er stort utvalg på digitalbok.no, ark.no og libris.no de har jevnlig tilbud på e-bøker.

  2. CK says:

    Dette er det digitalbok.no selv sier om Kindle: http://www.digitalbok.no/hjelp/kindle

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


seven − 5 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>