Boktips: Tryggve Gran – is, luft og krig

Tryggve-Gran-omslag1I fjor kom det ikke mindre enn to bøker om flypioneren Thor Solberg og én om den gamle flygerhelten Tryggve Gran. Jeg kjøpte den Anne Hege Simonsens biografi om Trygge Gran: “Is, luft og krig”. Som god flyfreak har jeg selvsagt hørt om Tryggve Gran, men jeg innrømmer at jeg ikke kjente så mye til ham utover at han var tidlig ute med å fly i Norge. At han var førstemann til å fly over Nordsjøen er vel det de som kjenner navnet forbinder med Tryggve Gran, i tillegg til at ble dømt for landssvik etter andre verdenskrig.

Dette var vel omtrent det jeg visste om Tryggve Gran, og jeg kjenner at jeg burde visst bedre. I påsken leste jeg boken og jeg føler at jeg kjenner Gran bedre nå.

Boken består mer eller mindre av tre deler – Sypolekspedisjonen, flygning og krigsinnsats rundt 1. verdenskrig og Grans arbeid under andre verdenskrig og etterspillet av dette.

Den største overraskelsen for min del var delen om Gran som sydpolfarer. Tryggve Gran var med på briten Robert F. Scotts ekspedisjon til Sydpolen 1910-1913 som endre tragisk for Scott. Denne delen av boken er også den som var mest spennende, og best dokumentert. Til tider var det vanskelig å legge boken fra seg, selv om ekspedisjonens skjebne er kjent. Det var ganske surrealistisk å sitte ved bassengkanten med en iskald Pepsi Max og lese om Tryggve Gran og hans kollegers kamp mot snø og is og kulde i Antarktis.

granNordsjøflygningen har en relativt liten plass i boken, og som god flyfreak skulle man kanskje ha ønsket seg mer detaljer rundt denne. Men, Grans arbeid for “flygesaken” i Norge i tiden under og rett etter første verdenskrig er interessant, og mange andre kjente navn fra samme tid og miljø dukker også opp. Det kunne vært interessant å vite mer om forholdet mellom Gran og de andre kjente navnene fra det tidlige flymiljøet i Norge på den tiden.

En annen, for meg i alle fall, ukjent del av Grans historie er hans krigsinnsats på britisk side under første verdenskrig. Både som krigsflyger og instruktør bidro han til kampen mot tyskerne, som senere skulle bli hans venner. Selv om det ikke virker som forfatteren helt klarer å bekrefte det noe sted, dukker historien om at han skal ha skutt ned Hermann Göring opp flere ganger.

Uten å røpe for mye, virker det som Tryggve Gran ikke var noen enkel person å være sammen med – noe hans havarerte ekteskap og flere voldsdommer kan tyde på. Kanskje var det også hans “vanskelige” personlighet som gjorde at han ikke fikk den anerkjennelsen i Norge i mellomkrigstiden som han selv mente at han fortjente. Kanskje var det også dette, sammen med hans glødende anti-kommunisme og klokketro på et sterkt forsvar, som gjorde at han valgte som han gjorde forut for og under andre verdenskrig.

Etter å ha lest om Tryggve Grans lefling med facistene i både Spania, Italia og Tyskland før andre verdenskrig, og hans deltagelse på okkupantenes side under krigen i Norge, slår det meg at hans ettermæle kanskje har fått litt for stor medfart. På meg, 70-80 år etterpå, virker ikke hans “forbrytelser” særlig alvorlige, og Grans valg virker mer å være styrt av kortsiktighet og opportunisme (og dårlige venner) enn en faktisk facistisk overbevisning.

Enhver som interesserer seg for norsk historie, og særlig flyhistorie, bør lese denne. Tryggve Grans landssvik har gjort mye for å mindreverdige hans innsats for norsk flygning. Kanskje hadde han fått en mer fremtrende plass i norsk polar- og flyhistorie om han hadde gjort bedre valg på 1930-tallet. Ann Hege Simonsen skriver godt, og hun har gjort mye god research. Det har nok ikke alltid vært like lett å skille mellom Grans virkelighet og den faktiske historien. Jeg kunne nok ønsket meg flere bilder, og det burde vært plass til det også. Alt i alt, er dette en interessant og lesverdig bok. Løp og kjøp!

This entry was posted in Boktips, Flyfreak, Flyhistorie, Luftfart and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


8 + = sixteen

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>