Flyhistorie

For et par år siden fikk jeg et unikt arkiv i gave av en dansk flyfreak-venn som ikke lenger hadde plass til det. Han hadde i sin tur arvet det av en bekjent og mangeårig SAS-kollega. Jeg visste vel ikke helt hva jeg sa ja takk til, før jeg hentet fem svære flyttekasser med dokumenter på SAS Cargo på Gardermoen. Men, det var en skatt av de store. I kassene finnes detaljert informasjon om alle fly som SAS har fløyet i hele sin historie – pluss en del data på fly som hadde fløyet med ABA, SILA, DDL og DNL før den tid – faktisk helt tilbake til 1919. Her finnes historien til hvert enkelt flyindivid, og av og til små ovberraskelser som en kopi av dagboken til en SAS-styrman som i 1959-60 var med å fly daværende FN-generalsekretær Dag Hammarsköld på rundtur i Afrika med en Convair 440, kopier av salgskontrakter og havarirapporter og mye annet snacks for en flyhistoriker in-spe.

Planen er å samle så mye som mulig av denne informasjonen, og dele den på nettsiden Flying Vikings som er dedikert til SAS’ historie, med særlig fokus på alle flyene. Så langt har det kommet litt om Convair 440 og jeg jobber med DC-3. Det har også blitt tre akrtikler for det norske flyhistoriske tidsskriftet Flyhistorie - om SAS Convair 440, SAS DC-3 og DNLs DC-3 – og en bloggpost om Vickers Viking. Dessuten har jeg et lite bokprosjekt liggende i skuffen….

Om du har flyhistorisk materiale du vil dele med meg, så send meg en mail eller bruk kontaktskjemaet her

Har funnet noen flotte flyhistoriske bilder som jeg deler her

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× 9 = nine

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>